Puheenjohtajan palsta

Kesäpäivät Fantissa 2018

Olipahan taas tällekin kesälle tapahtuma. Vietimme Kesäpäiviä Raahessa, Ammattiosasto 200.n majalla Fantissa. Paljon ennen tapahtumaa lähetimme kutsuja muihinkin yhdistyksiin ympäri Jokilaaksojen aluetta ja meni yksi kutsu yli rajojenkin.

Sitten koitti se ns. H-hetki, juhlapäivä. Emäntäporukka oli jo hyvissä ajoin aamusella valmistelemassa tarjottavaa, koska odotimme paljon tulijoita Kesäpäivillemme. No, eihän siinä tarvinnut kovin kauaakaan odotella, kun alkoi väkeä pukkaamaan paikalle. Avaus sanat lausuttuani Eija ja Paavo siinä sitten soitteli haitarimusiikkia.

Pihakilpailut saatiin käyntiin. Tunti annettiin aikaa kilpailuille, mutta eihän se riittänyt, kun innostuivat kilpailemaan niin kovasti. Siinäpä taitojaan koitti niin Liisat, kuin Kalletkin. Intoa riitti. Palkintoina meillä oli sarjassaan ensimmäiselle kaksi riviä lottoa ja karkkipussi. Toiselle oli palkinto: yksi rivi lottoa ja karkkipussi. Siis sellaista leikkimielistä kilpailua. Arvonta tietenkin oli taas jännä. Siinä korvakuulolla oli jokainen, että sanotaankohan oma nimi.


Sitten seurasi Yhteislaulua kahden haitarin säestyksellä. Fantin punaisella puolella oli tupa aivan täynnä innokkaita laulajia. Se on tuo laulun voima, se kyllä vetää porukat yhteen. Kävin itsekin ovella seisomassa vähän aikaa, mutta ei näyttänyt olevan istunta muualla, kuin erään yhdistyksen puheenjohtajan polvella. Kovin näytti hennolta se polvi, en uskaltanut siihen ahteriani asettaa.

Siinähän oli kaikki kansa kahvitellut ja makkaratkin syönyt. Voileipiä ja mehua oli myös Emännillä tarjolla. Kaikki näytti olevan tyytyväisiä. Ja ne Joutsenet siellä merellä. Ne olivat kauempana ulapalla, mutta kun haitari musiikki alkoi soida, niin pikkuhiljaa ne lipuivat lähemmäksi. Luultavasti nekin tykkää haitarista tulevasta musiikista.

Oli oikein onnistuneet Kesäpäivät jälleen kerran. Väkeä oli hyvästikin toistasataa.
Suuret Kiitokset Vieraille! Suuret Kiitokset toiminnassa mukana olleille, niille ahkerille ihmisille.

Syksyn toiminta alkaa pian. Siellä tavataan taas.

Muistiin kirjoitteli Anja

Raahen Eläkeläiset ry 50 vuotta,
vuosijuhla 24.10.2015

Juhlaa olimme valmistelleet koko kuluvan vuoden ja juhlastahan tulikin hyvä. Omalla väellä saatiin kokoon hyvä ohjelma aikaseksi.

Juhla aloitettiin tunnelmallisella haitarimusiikilla ja sen jälkeen puheenjohtaja toivotti juhlakansan tervetulleeksi, jossa hän kertoi yhdistyksen toiminnasta, joka on keskitetty Raahen Työväentalolle. Kaikkiaan kahdeksan eri kerhoa joka viikko.

Tervehdyspuheet lausuivat kaupungin edustaja, Seurakunta toi myös terveisensä juhlaamme, sekä Eläkeläiset ry:n, Jokilaaksojen Aluejärjestön puheenjohtaja Teuvo Näätänen. Historiikin esittivät laulun muodossa meidän oma kuoro. Värsykerho lausui yhteistuumin hauskoja runoja mm. että "mennäänkö, mennäänkö naimisiin".

Juhlapuhujaksi oltiin saatu Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Martti Korhonen. Hän puheessaan puhui mm. tästä Suomen hallituksen eläkeläisiin kohdistuvasta leikkauksesta ja eläkeläisiä köyhyysloukkuun ajamisesta.

Väliajalla nautittiin juhlakahvit. Juhlan jatkuessa Raahen Eläkeläisten kuoro esitti kolme laulua. Senioritanssijat jatkoivat kivalla esityksellään juhlaa. Huomion osoitukset oli seuraavana ohjelmassa. Kahdeksan ansioitunutta henkilöä sai kunniamerkkinsä, jonka ovat ansainneet ahkeralla työllä yhdistyksen hyväksi. Kiitos sanat taas lausui puheenjohtaja ja toivotti kaikille hyvää kotimatkaa.

Juhla oli hyvä! Ohjelmat meni nappiin. Jäi hyvä mieli koko juhlasta, joka säilyy muistoissamme koko loppu elämämme. Juhlayleisöä oli ympäri Jokilaaksojen aluetta, sekä omaa jäsenkuntaa.

Suuret kiitokset kaikille mukana olleille. Erityskiitokset ohjelman suorittajille sekä Emännille!

Raahen Eläkeläiset ry
Anja Sarajärvi, puheenjohtaja

Matkalla vanhuuteen

Äänettömästi meitä kaikkia se lähenee,
sen huomaa, kun askel lyhenee.

Kukaan ei vihellä enää perään,
vaan toisenlaisia katseita kerään.

Huumoria päivittäin teen,
se on tärkeää matkalla vanhuuteen.

Vanhuus tuo mukanaan uudet nautinnot ja ilot,
jopa vyötäisiin liikakilot.

Sitä arvostaa itseään, kuin antiikki esinettä
ja oppii nauttimaan pienistä asioista, voi että.

Matkalla vanhuuteen ei kannata kaahata,
sinne ehtii itsensä kyllä hitaammin raahata.

- Lainattu versio -
Anja

OIVAT APULAITTEET

On keksitty aivan oivallisia apulaitteita, kuten Potkupyörä, sekä Rollaattori.
Kävelysauvatkin on hyvät.

Jos on huimausta, selkä ja jalat kipeät, taikka jokin muu mikä vaiva tahansa, joka rajoittaa liikkumista jollain tavalla. Potkupyörä ja Rollaattori suo silloin turvallisuuden tunteen liikkuessasi. On vain niin kummallista, että me ihmiset yritetään vaivoinemme pärjätä yli kaiken. Joittenkin mielestä ei missään tapauksessa voi käyttää mitään välineitä auttaakseen itseään. Pelätään, että joku näkee, että on turvautunut johonkin edellämainittuun välineeseen.

Mitä väliä sillä on, jos joku näkee. Me Kaikki vanhetaan ja sen myötä tulee
monenlaista vaivaa ja kolotusta. Toisille ne vaivat tulee aikusemmin ja
toisille myöhemmin. Kun näitä apulaitteita kerran on keksitty meille hyödyksi, niin käytetään niitä, se ei ole mikään häpiä.

Omakohtainen kokemukseni on, kun joudun turvautumaan Potkupyörään vaivojeni takia. Olin kyllä jo pitkään suunnitellut tämän välineen hankkimista
selkäni takia. Varasin paikallisesta pyöräliikkeestä kyseisen välineen puhelimella, tytön tyttöni (23 v.) kävi sen hakemassa, eikä ujostellut ollenkaan tuodessa sitä
kotiin. Tv:ssä jossain ohjelmassa kerrottiin, että yli 70 v. henkilö menee hakemaan kyseistä pyörää liikkeestä, niin kauheat selitykset, että ei tämä minulle itselle tule.

Oma kokemukseni oli, kun lähdin ensimmäistä kertaa liikkeelle Potkupyörällä niin, vastaan sattu tulemaan parikin tuttua henkilöä ja heidän kommentti oli, että "hah, hah, tuommosellako se sinäkin nykyään kuljet"? Minuun se ei millään tavalla vaikuttanut, mutta tuli vain mieleeni, että noinko ihmiset ajattelee. Tavallaanhan tuon voisi ottaa pilkastakin ja varmasti on herkkiä ihmisiä jotka justiin tällaisen takia sinnittelevät eteenpäin ilman mitään apulaitteita.

Me Potkupyöräilijät, sekä Rollaattorin käyttäjät, ei kun nokka pystyyn ja
lippu korkealle. Itse aion hyödyntää ja käyttää Potkupyörää jatkossakin, en
häpeä ollenkaan.

Hyvää Kevättä ja kesän odotusta Kaikille!
Anja Sarajärvi

KESÄPÄIVÄT

Oli kaunis aurinkoinen elokuun päivä, kun vietimme perinteisiä Kesäpäiviä
Fantissa, ammattiosaston majalla. Ilma oli kuin morsian, todellakin mukava
hellesää. Tämän kesän tapaan aurinko porotti täydellä teholla, +30 näytti mittari. Tämä meidän vuokraama maja sijaitsee meren rannalla. Sopivasti tuulen henki teki olomme siedettäväksi nauttia kesäisestä päivästä.

Aamulla yhdeksän jälkeen mentiin touhuamaan päivän onnistumiseksi. Emännät
ym. olivat touhussa mukana. Ja mikä parasta, joutsen perhe, äiti, isä ja viisi poikasta olivat rannan hietikolla myös nauttimassa kesäisestä päivästä. Häiriintyivät kuitenkin äänistä ja kolinasta sen verran, että lähtivät uiskente-lemaan meren laineille.

Kesäpäivän tilaisuus alkoi puolilta päivin. Porukkaa tuli runsain mitoin.
Naapuri- yhdistyksistäkin ihan kiitettävästi. Meidän järjestämillä Kesäpäivillä ohjelma on vapaamuotoista. Kaikenlaisia pihakilpailuja on. Tikkaa heitetään, sekä hevosen kengän heitto on suosittu laji, mölkky oli ensimmäistä kertaa ohjelmassa, näytti olevan heittäjiä siinäkin lajissa. Myöskin pullon heitto oli mukana. Emännät olivat laittaneet makoisat kahvit pullineen tarjolle ja miehet pitivät huolen makkaran paistosta. Voileipiäkin oli tarjolla pientä korvausta vastaan.

Ohjelman virallinen puoli oli, kun meidän uusi Kansanedustaja Katja tuli kertomaan maamme ja kaupunkimme asioista, samalla siinä sivusi tätä maailman tilannettakin. Evästin siinä ennen Katjan puhetta häntä, että puhu siihen malliin, että muistavat vielä ensi keväänäkin.

Pihakilpailujen palkinnot jaettiin kahdelle parhaalle sarjassaan. Palkinnot
oli ensimmäisille kaksi riviä lottoa ja karkkipussi. Toiseksi tulleille
yksi rivi lottoa ja karkkipussi, siis ei kultamitaleita. Se leikkimieli
pysyköön seuranamme.

Arpajaiset aina kiinnostaa meitä Eläkeläisiä. Onhan se ihan mukava ohjelma
numero, niin juhlissa, kuin kerhoissakin. Arpavoitot on hankittu monella
eri tavalla, joko saatu liikkeistä lahjoituksena, taikka jäsenten
lahjoittamana. Tällä tavallahan saadaan kerättyä rahaa toimintaan.

Haitari (3 haitaria) musiikki jatkui ja tanssijat jakso tanssia kuumasta
ilmasta huolimatta tunnin- pari. Ihme ja kumma! Joutsen perhe tuli rantaan hietikolle nauttimaan musiikista. Äiti-joutsen siinä suki itseään tyytyväisenä ja kaulakin oli vaikka millä mutkalla, ikäänkuin olisi esittänyt hänkin jotain tanssia.

Viime kesänä meidän Kesäpäivillä oli vieraana myöskin joutsenperhe, lieneekö ollut samat joutsenet silloinkin. Luonto on ihmeellinen. Kesäpäivät olivat jälleen kerran onnistuneet.

Yhdistyksen puolesta Suuret Kiitokset ensinnäkin vieraille, sekä Kiitokset
myös omalle jäsenistölle. Kaikille Kesäpäivien toimitsijoille, sekä Eskolle
tavaroitten rahtaamisesta.

RAAHEN ELÄKELÄISET ry

Anja Sarajärvi