Keväkokous 22.3.2018 / kannanotto, RS

28.03.2018

Säästämisestä yhteisvastuuseen

Säästämisen nimissä maassamme ajetaan yhä vaikeampaan asemaan haavoittuvissa oloissa eläviä niin lapsiperheitä, vammaisia, eläkeläisiä ja työttömiä. Jatkuvat indeksien jäädyttämiset  ja etuuksien leikkaamiset sekä  ja palvelumaksujen että lääkkeiden omavastuiden korotukset ajavat heitä ahdinkoon Todellisia kärsijöitä ovat köyhät suomalaiset: lapsiperheet, työttömät, työkyvyttömät, eläkeläiset ja opiskelijat. Maassamme on viime tietojen mukaan 700.000 köyhää ja lisää tulee tällä systeemillä, huomattava osa heistä on eläkeläisnaisia. 

Kuvaavasti tutkijat nimittävät nykyaikaa kylmän kauden sosiaali- ja terveyspolitiikaksi

Kansan enemmistö on saatu uskomaan että köyhä ja pienituloinen on syypää tilanteeseensa itse? Indeksijäädytyksillä ja muilla supistuskeinoilla mm. lapsilisien ja eläkeläisten ostovoima on vuosien saatossa alentunut jo 200 euroa ja uudesta kuurista arvioidaan samansuuruista.

Käsi sydämelle miten pientä takuueläkettä saava pienituloinen perheenäiti, nykyinen eläkeläinen olisi syypää köyhyytensä. Hän on koko ikänsä raatanut perheenäitinä kotona. Ansiotyötä ei edes aina ole olut saatavissa. Vieläkin hän tukee muiden eläkeläisten tavoin lapsiaan, lapsenlapsiaan, hoitaa joko sairasta /  muistisairasta puolisoaan.  Moni heistä on myös mukana vapaaehtoistyössä.

Eläkeläisten asemaa voidaan parantaa muutamalla sadalla miljoonalla. Se ei ole paljon kuin eläkerahastot ovat jo 200 miljardia. Yhteiskuntamme päättäjät ovat hyvätuloista eliittiä. He eivät tunne vaikeuksissa olevien asiaa, päinvastoin he hamuavat rikkaille ryhmille lisää etuuksia. 

Kannamme huolta myös ns sote uudistuksesta, joka lopettaa nykyisen hyvinvointi yhteiskunnan kuten, Euroopan oikeusasiamies J Söderman toteaa: siinä on kyse perinteisestä hyvinvointivaltiosta luopumisesta asteittain. Hyvinvointivaltion idea on, että yhteiskunta turvaa meille sosiaali- ja terveydenhoidon palvelut, nyt tulee markkinat tilalle.”


Hyvinvointivaltion tärkein saavutus, mahdollisuuksien tasa-arvo, on murenemassa.

Sotessa on edessä tuhansien, eräiden ennusteiden mukaan satojen tuhansien irtisanomiset ja jatkuvat YT - neuvottelut 10 vuoden ajan. Palvelupisteiden sulkeminen, maksujen korotus yms. Huolemme koskee nimen omaa epävarmuuteen sysättäviä pikku palkkaisia sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä. He ovat etupäässä naisia, meidän lapsiamme ja lapsenlapsiamme, jotka ahertavat yhteiskuntamme ja meidän hyväksi. Epävarmuus hiipii myös perheisiin, se tuo epävarmuuden ajan kaikkialle. Nykypäättäjät osittivat karvansa pakottamalla julkisen alan, etupäässä naiset leikkaamaan lomarahojaan. Tämä osoittaa pääministerin ja hallituspuolueiden miesarvoja.Ilman naisia ei olisi edes miehiä!!!

Säästämisen kohde on siirrettävä hyvätuloisiin. Näin voidaan osoittaa yhteisvastuuta, kuten aikaisemminkin.

Raahen Eläkeläiset ry
Kevätkokous 22.3.2018

19.05.2018Kesä 2018
02.04.2018Eläkeläiset ry:n 20. edustajakokous
28.03.2018Keväkokous 22.3.2018 / kannanotto, RS
28.03.2018Talvipäivät 2018, Kempele / Tulokset
27.12.2017Kevätkausi 2018, tanssit